







Hospital Raja Permaisuri Bainun
Department of Anaesthesia and Intensive Care

Beyond BASIC Transthoracic Echocardiography

Dates and time: 4th July 2018: 0800-1700 hour

5th July 2018: 0800-1300 hour

Venue: Seminar room 1 & 2, Level 4,

Ambulatory Care Center,

Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh.

Costs: RM 300 (MSIC member)

RM 350 (non-MSIC member)

Limited to 30 Intensivists for the first course (Closing date: 31st May 2018)

The aim of the course is to provide participants with a basic understanding of transthoracic echocardiography.

Our course consists of an electronic course manual for portable medias, an online pre-course multiple-choice questions (MCQs), interactive lectures, practical skills stations, and completion of a post-course MCQs.

The electronic course manual can be downloaded as an "App" to conventional electronic media prior to the course.

The design of the course is aimed to cover critical care ultrasound syllabus of the College of Intensive Care Medicine of Australia and New Zealand (CICM): Topics include:

- Indications of transthoracic echocardiography
- Principles of Ultrasound Imaging
- Basic Controls (Knobology)
- Image Acquisition
- Left Heart Assessment
- Right Heart Assessment
- Pericardial Disease
- Haemodynamic Assessment
- Artefacts

Enquiries: bbte2018ipoh@gmail.com

Contact persons: Leong E Li (+60123598952) Foong Kit Weng (+60193528518)

Calvin Wong Ke Wen (+60126277374) Lee Biing Horng (+60125872112)

Chia Lip Han (+60125382583)

BEYOND BASIC: TRANSTHORACIC ECHOCARDIOGRAPHY COURSE PROGRAMME SCHEDULE

Day 1: 4th July 2018

TIME	TOPIC	FACILITATOR	DURATION
	Registration 8.00 – 8.30AM		,
	Welcoming Address and Introduction of the Dr Foong KW 8.30 – 8.40AM	Course	
8.40 – 8.50AM	Indications for Transthoracic Echocardiography	Dr Gordon Choi YS	10 mins
8.50 – 9.10AM	Principles of Ultrasound Imaging	Dr Stephen Lo KS	20 mins
9.10 – 9.30AM	Basic Controls and Knobology	Dr Premela N	20 mins
9.30 – 10.00AM	Image Acquisition and Transthoracic Views	Dr Foong KW	30 mins
	Coffee Break 10.00 – 10.30AM		L
10.30 -12.00PM	Hands On Session: 2 Parallel Pathways *Kindly refer to the attached name list to check for your starting station* Station 1 and 4: PLAX, PSAX and Knobology Station 2 and 5: Subcostal, IVC and Knobology Station 3 and 6: Apical views and Knobology	Dr Gordon Choi YS Dr Stephen Lo KS Dr Cindy Tsui SY Dr Lau YH Dr Premela N Dr Foong KW	Each station will rotate every 30 mins. A bell will be ringing signaling the change of stations
12.00 – 12.30PM	Left Heart Assessment	Dr Cindy Tsui SY	30 mins
12.30 – 13.00PM	Right Heart Assessment	Dr Lau YH	30 mins
	Lunch 13.00 – 14.00PM		<u> </u>
14.00 – 15.30PM	Hands On Session: 3 Parallel Pathways *Kindly refer to the attached name list to check for your starting station* Station 1, 3, 5: Left Heart Assessment Station 2, 4, 6: Right Heart Assessment	Dr Gordon Choi YS Dr Stephen Lo KS Dr Cindy Tsui SY Dr Lau YH Dr Premela N Dr Foong KW	Each station will rotate every 30 mins. A bell will be ringing signaling the change of stations
15.30 – 16.00PM	Artefacts	Dr Gordon Choi YS	30 mins
16.00 – 16.30PM	Pericardial Diseases	Dr Premela N	30 mins
16.30 – 17.00PM	Hemodynamic Assessment	Dr Cindy Tsui SY	30 mins

Day 2: 5th July 2018

TIME	TOPIC	FACILITATOR	DURATION		
	Registration				
7.45 – 8.00AM					
0.00 0.20414	Handa O. Carrier	Du Canalan Chai VC	The second of		
8.00 – 8.30AM	Hands On Session:	Dr Gordon Choi YS	There will		
	6 stations	Dr Stephen Lo KS	be no		
	*Kindly refer to the attached name list to check	Dr Cindy Tsui SY	rotation		
	for your starting station*	Dr Lau YH	during this		
		Dr Premela N	hands on		
	Hemodynamic Assessment	Dr Foong KW	session		
0.20 42.00004	Handa On Saadan	Dr Gordon Choi YS	Fach station		
8.30 – 12.00PM	Hands On Session:	2. 20.00. 0			
	6 stations	Dr Stephen Lo KS	will rotate		
*Coffee Break	*Kindly refer to the attached name list to check	Dr Cindy Tsui SY	every 30		
10.00 – 10.30AM*	for your starting station*	Dr Lau YH	mins. A bell		
		Dr Premela N	will be		
	Case Based Discussion	Dr Foong KW	ringing		
			signaling		
			the change		
			of stations		
	Post Course Test and Feedback				
	12.00 – 12.30PM				
Closing Remarks					
12.30 – 13.00PM					